Verhuren van particulier vastgoed en Verzekeren tegen hennepschade

herfiancieren
Financieren van Vastgoed
24 februari 2019
Lijst-van-zaken-1
Vastgoed aankopen als belegging, de zakenlijst
18 maart 2019
Toon alles
verzekeren-tegen-hennep

Afgelopen week besteedde Een Vandaag aandacht aan het beleid van banken en verzekeraars op het moment dat er een hennep kwekerij ontdekt wordt in een huurobject. Het blijkt dat verzekeraars vaker niet dan wel uitkeren bij hennep schade.

De aflevering kunt u hier terugluisteren

KEIHARD

Uit een onderzoek van Een Vandaag bleek dat de reactie van banken en verzekeraars ‘kei hard’ is op het moment er een hennep kwekerij ontdekt wordt in een verhuurd object. Met name de verhuurder of eigenaar van het object wordt hard aangepakt, óók als deze kan aantonen niet van de illegale praktijken op de hoogte te zijn.

Zo keren verzekeraars de schade, die al snel in de tienduizenden euro’s kan lopen, niet uit en kunnen banken de hypotheek stopzetten. Ook worden verhuurders op een zwarte lijst gezet zodat zij elders geen lening meer kunnen krijgen. Een nachtmerrie voor een particuliere investeerder.

GOED VERHUUDERSCHAP

Verhuurt u een woning? Dan kunt u zelf een aantal maatregelen nemen om het risico op een hennep kwekerij te voorkomen. De gemeente Rotterdam heeft er speciaal beleid op ontwikkeld onder de noemer ‘goed verhuurderschap’. De regels die onder dit beleid vallen zijn o.a.:

 • Controleer de identiteit van uw huurder
 • Vraag een bewijs van inkomen
 • Accepteer geen contante betaling
 • Inspecteer de woning minimaal 2x per jaar
 • Vraag om een kopie inschrijving BRP
 • Doe zaken met een gecertificeerde (VBO) makelaar
 • Sluit een huurcontract

SIGNALEN

Naast de regels van goed verhuurderschap zijn er bepaalde signalen waar u als verhuurder op kunt letten om te beoordelen of uw huurder de juiste intenties heeft. De volgende signalen geven bij ons twijfels op het moment dat wij een dossier aan het screenen zijn:

 • Huurder wil contant betalen en het liefst de gehele huurperiode vooruit
 • Het aanleveren van documenten verloopt moeizaam tijdens het screeningsproces
 • Huurder betaalt te laat en is moeilijk te bereiken of telefoon is afgesloten
 • Tijdens de bezichtiging wordt er uitgebreid naar de meterkast gekeken
 • Huurder wenst niet mee te werken aan het aanleveren van bewijs van BRP inschrijving

VERZEKERING

Via Huurcheck hebben makelaars de mogelijkheid om dossiers te laten screenen. Indien deze goedgekeurd worden, wordt er een zogenaamd verhuur certificaat afgegeven. Dit betekent dat u als verhuurder of vastgoed eigenaar een speciale verzekering af kunt sluiten. Deze verzekering vergoedt wél schade die een huurder aanbrengt in het gehuurde. Dus ook hennep schade. Mits uw huurder uiteraard goed gescreend is door Huurcheck.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via FacebookInstagram of LinkedIn.

 

 

Esther Dekker
Esther Dekker
Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. Lees meer

2 Reacties

 1. Weijers schreef:

  Met 50.000 euro kom je er niet bij een hennepbrandje! En helaas vergeet je 1 belangrijk punt bij verhuren! Nutsvoorzieningen altijd op de naam v.d. huurder! Dus dit is een beetje gebakken lucht!

  • Esther Dekker schreef:

   Beste heer Weijers,

   Dank voor uw reactie.
   We hebben het hier niet over een brand, én daarbij sluiten wij altijd nuts op naam van de huurder aan.
   Als bedrijf doen wij dit zelf zodat we ook zeker weten dat er een aansluiting is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies nodig?