online-woning-verhuren
Digitaal uw woning verhuren, doet u zo!
29 maart 2020
De Verhuurmarkt
De verhuurmarkt in Rotterdam tijdens de Coronacrisis
11 april 2020
Toon alles
Kamerverhuur Rotterdam

Het was een populaire manier om meer rendement het behalen, het verhuren aan een woongroep. Velen studenten maakten dankbaar gebruik van deze optie om gezamenlijk met een groep van meer dan 3 personen een woning te kunnen huren. Onlangs werden de regels in Rotterdam aangepast, wat er precies veranderd is, lees je hier.

Een woongroep wat is dat precies?

Een woongroep is een groep mensen die de intentie hebben om gezamenlijk een duurzaam huishouden te willen vormen. Zij moeten dus voor een langere periode samen willen wonen. In Rotterdam mogen er maximaal 3 mensen op een adres ingeschreven staan, die geen duurzame relatie met elkaar hebben. Vanaf 4 personen heb je een kamerverhuurvergunning nodig. Verhuur je een woning aan een woongroep van meer dan 3 personen dan geldt dit als 1 huishouden, omdat de leden van een woongroep een duurzame relatie met elkaar hebben. In dat geval hoef je dus geen kamerverhuur vergunning aan te vragen.

Vergunning

Voor het verhuren aan een woongroep is in Rotterdam geen vergunning nodig. Wel moet je aan een aantal eisen voldoen en stelt de gemeente een aantal indicaties op waaraan zij kunnen beoordelen of de woongroep inderdaad een woongroep is. De gemeente Rotterdam inspecteert alle woongroepen in Rotterdam, wanneer zij tot de conclusie komen dat de woongroep eigenlijk gebruikt wordt als een verkapte vorm van kamerverhuur, krijgt u als verhuurder een boete. Deze boetes kunnen bij meerdere panden flink oplopen.

Indicaties

Wanneer een woongroep uit meer dan 3 personen bestaat moeten deze mensen samenleven als een gezin. Dit betekent dat de bewoners een duurzaam en gemeenschappelijke huishouding voeren. Duurzaamheid houdt in dit geval in dat het huishouden wordt getoetst op eisen van de duurzaamheid van de onderlinge relaties. Bewoners moeten er bijvoorbeeld voor gekozen hebben om langere tijd met elkaar samen te willen wonen en niet alleen voor de duur van een studie. Ook mogen er geen sloten op de deuren zitten, moet elke ruimte toegankelijk zijn en moeten alle kosten door de bewoners samen gedragen worden. Tot slot mag er maar 1 keuken aanwezig zijn en moet er een huiskamer zijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of  LinkedIn.

 

 

 

 

Esther Dekker
Esther Dekker
Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. Lees meer

1 Comment

  1. H. de Galan schreef:

    Geodemiddag Esther,

    Dank voor uw heldere blog. Ik vraag me af: waar is in de wet- en/of regelgeving te vinden dat de woongroepenconstructie in Rotterdam aan banden wordt gelegd? Geldt dit trouwens ook voor Schiedam? Want ik hoor allerlei verhalen dat dat het geval is, maar ik kan het op internet nergens terugvinden.

    Heel hartelijk dank voor uw antwoord.

    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies nodig?