Rotterdam Zuid is onder vastgoedbeleggers een populair gebied om vastgoed aan te kopen voor de verhuur. Wat niet iedereen weet is dat bepaalde wijken in Rotterdam vallen onder het zogenaamde ‘ huisvestingsvergunning gebied’. Dit is absoluut een beleid waar u als verhuurder rekening mee moet houden. Wat de vergunning precies inhoud leg ik u hier uit.

Waarom een huisvestingsvergunning?

Elke gemeente in Nederland mag haar eigen beleid maken. De gemeente Rotterdam heeft in de zogenaamde huisvestingsverordening het huisvestingsbeleid in Rotterdam geregeld. In dit beleid regelt de gemeente bijvoorbeeld dat er in bepaalde wijken niet teveel kamerverhuur mag plaatsvinden of niet teveel woningen gesplitst mogen worden. Ook kan de gemeente ervoor zorgen dat bepaalde wijken in Rotterdam, die er minder voor staan weer in balans gebracht worden. Met de vergunning kan de gemeente er bijvoorbeeld voor zorgen dat kansarmen niet in bepaalde wijken kunnen wonen zodat er in die wijken een beter leefklimaat ontstaat.

Aan welke eisen moet mijn huurder voldoen om een huisvestingsvergunning aan te kunnen vragen?

Er zijn 3 belangrijke pijlers waar een potentiele huurder aan moet voldoen:

  1. De huurder moet de Nederlandse identiteit hebben of een geldige verblijfstitel
  2. De huurder is 18 jaar of ouder of hoofd van een gezin met minderjarige kinderen
  3. Als de huurder korter dan 6 jaar in Rotterdam woont geldt de inkomenseis; de huurder is financieel zelfstandig en het inkomen ligt boven de Rotterdamse bijstandsnorm. Dit inkomen kan bestaan uit:
    1. Werk
    2. Regelgeving vrijwillig vervroegd uittreden
    3. AOW
    4. Ouderdoms-of nabestaanden pensioen
    5. Studiefinanciering

Voor welke gebieden geldt de huisvestingsvergunning?

De huisvestingsvergunning geldt voor de wijken: Carnisse, Hillesluis, Oud-Carlois en Bloemhof. Ook de volgende straten in Delfshaven vallen onder de huisvestingsvergunning: Grote Visserijstraat, Mathenesserdijk, Mathenesserweg, Schiedamseweg, Willem Buytewechstraat, Vierambachtsstraat, ’s-Gravendijkwal, 1e Middelandstraat, 2e Middelandstraat en Middellandplein.

Voor welke woningen geldt een huisvestingsvergunning?

De huisvestingsvergunning geldt voor alle woningen onder de geliberaliseerde grens.

De gemeente Rotterdam geeft op haar website gedetailleerde informatie over dit onderwerp.