Vorige week vertelde ik over de huurcommissie. De huurcommissie is vaak een bekend begrip onder beleggers. Meestal wordt de huurcommissie direct in verband gebracht met de puntentelling. Wat de puntentelling precies is vertel ik in dit artikel.

De puntentelling in het kort

De puntentelling is een check die vertelt hoeveel punten uw verhuurde vastgoed waard is. Tegenover het aantal punten staat een bepaalde huurprijs. Heeft u 145 punten dan staat daar op dit moment een huurprijs tegenover van € 737,14. Vanaf 145 punten valt een woning in de vrije sector. Elk jaar wordt deze lijst door de overheid bijgewerkt.

De aanvangshuurprijs laten toetsen

Huurders kunnen hun aanvangshuurprijs laten toetsen. Dit betekent dat zij het aantal punten van de woning kunnen laten berekenen en kunnen bekijken of de huurprijs die hieruit komt overeen komt met de huurprijs die ze betalen. De huurder kan hiervoor de huurcommissie inschakelen. Is de betaalde huurprijs hoger dan de uitspraak van de huurcommissie? Dan moet u het teveel betaalde bedrag met terugwerkende kracht terugbetalen en wordt de huurprijs bijgesteld. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat informeren bij het bepalen van de huurprijs. Dit geldt alleen voor woningen die op minder dan 145 punten uitkomen!

Hoe wordt het aantal punten opgebouwd?

De puntentelling kijkt grofweg naar het aantal m2, de WOZ-waarde en het energielabel van de woning. Voor deze 3 zaken kunt u de meeste punten verdienen. Daarnaast zijn er nog een aantal punten te verdienen door luxe voorzieningen in de keuken en badkamer zoals inbouwapparatuur of een designradiator. Door uw woning te verduurzamen kunt u zelf veel invloed uitoefenen op de huurpunten.

Wat is de WOZ-Cap?

Onlangs heeft de overheid besloten het aandeel van de WOZ-waarde nog maar mee te laten tellen voor 33%. Het gevolg van de extreme stijging van de huizenprijzen is dat ook de WOZ-waarden in veel gebieden hoog is. Met name in Amsterdam kan het voorkomen dat een kleine studio al in de vrije sector valt. Door de WOZ-Cap in te stellen wil de overheid consument huurders beschermen tegen te hoge huurprijzen.

Vrije sector

Met meer dan 145 punten valt uw woning dus in de vrije sector. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst bent u vrij om de huurprijs te bepalen. Dit betekent dat de huurders de huurprijs wel kunnen laten toetsen, maar dat u niet verplicht bent tot het bijstellen. Ook gelden voor woningen in de vrije sector andere regels met betrekking tot huurverhoging. Let er op dat de overheid elk jaar de grens aanpast. Het kan dus goed zijn dat de grens volgend jaar op 147 punten ligt. Muteert een pand? Check dan altijd de regels die op dat moment gelden.

Zelf uw huurprijs (laten) toetsen?

Via de website www.huurprijscheck.nl kunt u zelf uw huurprijs checken. Maar wilt u echt zekerheid? Dan is het aan te raden om een expert in te schakelen. Klaassen PBOV is zo’n bedrijf dat voor u een uitgebreide puntentelling kan maken en daarbij een advies geeft voor optimalisatie.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt me ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.