Investeren in vastgoed draait om geld, veel geld. Niet gek dus dat je, voordat je besluit te investeren, een aantal hobbels moet nemen. Nu de rente op onze spaarrekeningen nauwelijks meer wat opbrengt, zijn we massaal begonnen met het beleggen in vastgoed. Maar een pand kopen is wel even andere koek dan een brood kopen bij de bakker. Beleggen in vastgoed is niet zonder risico, dit is algemeen bekend. Toch kan je ervoor zorgen dat je de risico’s voor jezelf in kan perken.

Daarom in dit artikel, het antwoord op de vraag waarom het aankopen van je eerste pand doodeng is en hoe je hiermee om kan gaan.

Hoe leer ik investeren in vastgoed?

Gelukkig leven we in een tijdperk waarbij we soms letterlijk overspoeld worden met informatie. Je kan cursussen volgen, boeken lezen, vlogs bekijken of je omringen met mensen die al meer ervaring hebben opgedaan. De mogelijkheden zijn eindeloos! Door je te verdiepen in de materie, leer je veel over valkuilen waar andere mensen al ingelopen zijn. Deze kennis is zeer waardevol, zij kunnen jou namelijk behoeden om dezelfde fouten te maken. Investeer daarom eerst in jezelf en zorg ervoor dat je veel kennis van professionals op doet.

Verhuren, is dat niet eng?

De meeste mensen die panden aankopen als belegging, willen deze gaan verhuren. Zorg er dus voor dat je je verdiept in de verhuurmarkt. Wat voor woningen zoeken huurders? Wat voor soort huurders zijn er allemaal? Hoe ga ik om met lastige huurders? Wat zijn de regels als ik woningen wil gaan verhuren? Hoe werkt de huurwet nou eigenlijk? Allemaal hele praktische vragen, die jou als vastgoed investeerder een flinke basis geven om beslagen ten ijs te komen. Werk daarnaast altijd samen met een verhuurspecialist. Check of diegene met wie je werkt zijn huurrecht papieren heeft gehaald, zodat je zeker weet dat je met een expert werkt. Verhuurmakelaars die bij een branche vereniging zoals VBO zijn aangesloten, zijn gecertificeerd. Deze makelaars hebben dus hun huurrecht papieren gehaald.

Heb ik wel het geschikte pand gekocht?

Veel beginnende beleggers vinden het maken van een keuze voor een eerste pand heel spannend. Wat als toch blijkt dat je niet het juiste pand aangekocht hebt? En hoe vind je het juiste pand dan in deze oververhitte markt?

Hoe kan ik me voorbereiden op mijn eerste aankoop?

Een goede voorbereiding is eigenlijk het geheim van een succesvolle vastgoedbelegger. Dit bestaat uit 2 facetten. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste mindset hebt en ten tweede moet je weten wat je einddoel is. Wat is jouw stip aan de horizon? Deze 2 verschillende factoren vormen samen jouw strategie en dat vormt weer de basis voor een goede en stabiele vastgoed portefeuille.

Als jouw doel en strategie bekend is, kan je vervolgens heel bewust een keuze maken voor het juiste pand. Door deze facetten helder op papier te hebben maak je eigenlijk een soort routeplanner waar je altijd naar terug kan grijpen. Dit is jouw basis en dit zal er voor zorgen dat je uiteindelijk de juiste keuzes maakt.

En hoe zit dat dan met die mindset?

Google maar eens mindset + vastgoed en je wordt overspoeld met informatie over dit onderwerp. De theorie van Carol S. Dweck (Mindset, chanings the way you think to fulfil your potential, 2017) gaat er vanuit dat je kan spreken over een groei mindset en een statische mindset. Mensen met een groei mindset denken bijvoorbeeld in kansen en vinden het maken van fouten niet erg zolang ze er maar van leren. Personen met een statische mindset geloven juist dat ieder individu met bepaalde capaciteiten geboren wordt en dat je jezelf dit niet verder kan aanleren. Je hoeft dus helemaal niet uit een rijke familie te komen om zelf vermogen op te kunnen bouwen.

En zo werkt het ook met vastgoed. Waarbij sommigen denken dat het opbouwen van een vastgoedportefeuille alleen voor de meer welgestelde mensen is weggelegd zien we een ware ontwikkeling van veel individuen die geheel op eigen kracht hun vermogen opbouwen door middel van het aankopen en verhuren van vastgoed.

Meer lezen over dit onderwerp, de volgende boeken raad ik je ten zeerste aan: