Het leed dat aannemers heet. Enige tijd heb ik binnen onze organisaties de verbouwingen gecoördineerd. Dit was een leerzaaam proces, maar ook iets waar ik misschien niet voldoende geduld voor heb. Wel heb ik uit deze tijd een aantal belangrijke punten geleerd, die ik nu met je deel. Want verbouwen geeft stress en zeker als leegstand ook nog eens geld kost.

1. Maak een lijst van minimale eisen

Stel voor je aannemer, een lijst op van minimale punten die je in de woning wilt hebben. Voor ons is dat bijvoorbeeld het aanleggen van de bedrading voor goed internet, het plaatsen van hoge plinten en het houtwerk lakken in de kleur ral 9010.

Deze minimale eisenlijst functioneert gelijk als een soort checklist. Aan het einde van de verbouwing check je of alle punten die jij in de woning wil hebben er ook daadwerkelijk zijn.

2. Zoek de juiste aannemer voor de juiste klus

De ene verbouwing is de andere niet. De ene klus zal minder ingewikkeld zijn dan de andere. Wij werken met verschillende aannemers. De ene aannemer is geschikt voor de ene klus en een meer ingewikkelde verbouwing vraagt soms ook om een andere aannemer.

Zorg dat je met name voor electra specialisten inzet. Je wil natuurlijk wel dat je huurders veilig wonen.

3. Schrijf per ruimte op wat er moet gebeuren

Zeker weten dat je niets vergeet? Loop dan alle ruimtes in de woning door en schrijf punt voor punt op wat er moet gebeuren. Hier kan je een duidelijk overzicht van maken en naar je aannemer sturen zodat dit de basis vormt voor de offerte. Uiteraard functioneert deze lijst later ook als checklist.

4. Vraag om een gespecificeerde offerte

Om goed overzicht te krijgen is het belangrijk dat je een gespecificeerde offerte krijgt. Met een gespecificeerde offerte krijg je goed inzichtelijk wat ieder onderdeel kost en kan je ook besluiten om bepaalde zaken misschien later uit te voeren omdat die nu te kostbaar zijn.

Ook kan je met een gespecificeerde offerte beter beoordelen of je wel de juiste prijs betaalt en of alle werkzaamheden van jouw checklist zijn meegenomen.

Verder is het ook van belang dat je offerte gedetailleerd uitgewerkt is. Worden er nieuwe deuren geplaatst, zorg dan ook dat die afgelakt worden. Laat je een vloer plaatsen? Zorg dan dat je weet welk type vloer er gelegd wordt en in welke kleur etc.

5. Vraag om een planning

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen. Stem een duidelijke planning af met je aannemer en controleer deze. Leegstand is erg duur, en zonder duidelijke planning kan er soms zomaar een uitloop van een maand ontstaan. Dit is natuurlijk doodzonde.

Ik vind het persoonlijk het fijnst om met een weekplanning te werken. Op deze manier kan je iedere week de voortgang controleren en op tijd bijsturen.

6. Neem een boeteclausule op

Ik heb het al eerder genoemd. Niets zo vervelend als uitloop. Uitloop betekent langer wachten met de opstart van de verhuur, wat weer leegstand tot gevolg heeft. Zorg er dus voor dat jouw aannemer deze pijn ook voelt door een boeteclausule af te spreken. Iedere dag uitloop kost een bepaald bedrag, waardoor de schade die je oploopt enigszins beperkt blijft.

 

Luister ook de podcast die ik opnam over dit onderwerp.

 

Wie is Esther?

drs. Esther Dekker heeft ruim 15 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Met haar bedrijven Fortus Vastgoed en Max Rental koopt, verhuurt en beheert ze beleggingspanden voor beleggers. Ook host ze een succesvolle vastgoed podcast met meer dan 50.000 unieke luisteraars. Daarnaast is ze voorzitter van Chepri, het kwalitatieve netwerk voor particuliere beleggers. Je kan Esther volgen op instagram, facebook of linkedin.