Is een beheerder door slechte screening aansprakelijk voor een Hennepkwekerij?

eigenaar wilt doorhuren
Woning aangekocht, maar verkoper wilt doorhuren? Wat moet u regelen?
4 maart 2018
Verhuurklaar maken
Een appartement snel verhuren? Maak het verhuurklaar!
11 maart 2018
Toon alles
Beheerder aansprakelijk bij Hennep

Beheerder aansprakelijk bij Hennep

Hennepkwekerij: Eigenaresse verhuurt woning via een beheerder

De eigenaresse van een woning vertrekt naar het buitenland en besluit haar woning een jaar te verhuren. De woning wordt via een beheerder verhuurd. Tijdens een politie inval wordt in de woning echter een Hennepkwekerij aangetroffen. De woning en de inboedel zijn ernstig beschadigd. De schade bedraagt volgens de eigenaresse bijna € 35.000,-.

Eigenaresse stelt beheerder aansprakelijk

De eigenaresse stelt de beheerder aansprakelijk voor de schade naar aanleiding van de Hennepkwekerij. Volgens haar heeft de beheerder de huurder onvoldoende gescreend en onvoldoende toezicht gehouden op de woning. De beheerder stelt echter dat er nooit was afgesproken dat de huurder zou worden gescreend. Volgens de beheerder kan de eigenaresse de schade alleen op de huurder verhalen.

Uitspraak rechter

Volgens de rechter mocht de eigenaresse verwachten dat de beheerder een potentiële huurder aan een onderzoek zou onderwerpen. De beheerder heeft echter geen onderzoek naar de huurder verricht. Juist daarom had de beheerder volgens de rechter door middel van huisbezoeken controles moeten verrichten. Ook dat is, op een één keer na, niet gedaan. Zeker omdat de huur contant werd voldaan, wat niet gebruikelijk is, had dat op de weg van de beheerder gelegen. De beheerder is volgens de rechter aansprakelijk, maar tot een bedrag van bijna € 16.000,-.

 

Lees hier het gehele vonnis

Dit artikel is gepubliceerd op LinkedIn op 2 maart 2018 door Claudia Janssens

Advocaat Huurrecht bij Köster advocaten. Haar LinkedIn profiel vind u hier.

Esther Dekker
Esther Dekker
Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advies nodig?